Miskraam


Voor het begeleiden van een miskraam zijn wij 24 uur per dag bereikbaar op ons dienstnummer.

Helaas komt het regelmatig voor dat vrouwen een miskraam krijgen. Ongeveer 10% van alle zwangerschappen eindigt in een miskraam. Als je een miskraam krijgt is dat een emotionele periode. De miskraam brengt vaak abrupt een einde aan plannen en fantasieën over jullie verwachte kind.
Wij proberen je in deze periode zo goed mogelijk te begeleiden. Je kunt met al je vragen bij ons terecht.

Symptomen

Bloedverlies en/ of buikpijn kunnen eerste tekenen zijn van een miskraam. Bloedverlies komt vaker voor tijdens de zwangerschap en hoeft niet altijd te betekenen dat je een miskraam krijgt. Ongeveer 50% van de vrouwen met bloedverlies in het eerste trimester krijgt een miskraam.
Soms kom je er bij de echo pas achter dat het hartje niet klopt of dat er geen goede zwangerschap is aangelegd.

Bij ongeveer 7-8 weken zwangerschap kunnen we met een echo zien of het hartje klopt. Bij een kloppend hartje is de kans op een miskraam klein, maar zeker niet uitgesloten. Bedenk vooral dat een echoscopisch onderzoek niets veranderd aan de uitkomst van de zwangerschap. Het maken van een echo zal dus ook niet altijd zekerheid of geruststelling bieden.

Oorzaken

De oorzaak van een miskraam is meestal een aanlegstoornis. Bij de bevruchting is er toevallig een afwijking in de chromosomen ontstaan die aanleiding geeft tot een stoornis in de ontwikkeling. Het vruchtje is niet in orde en de natuur vindt als het ware een logische oplossing: het groeit niet verder en het lichaam stoot het af. Meestal gaat het hier niet om erfelijke afwijkingen en heeft het optreden van een miskraam dus geen gevolgen voor een eventuele volgende zwangerschap. Een miskraam is dan ook geen reden voor nader onderzoek. Dat wordt pas geadviseerd na twee of meer miskramen.

Behandeling

Een miskraam kun je niet voorkomen of behandelen. Je kunt kiezen tussen afwachten op het spontane beloop of het laten weghalen van het zwangerschapsweefsel met behulp van een curettage of medicatie (prostaglandine tabletten). Aan elke benadering zitten voor- en nadelen die wij met je zullen bespreken.
Bij complicaties als veel bloedverlies of buikpijn zal sneller worden besloten tot een curettage.
Indien nodig verwijzen wij je naar de gynaecoloog voor verdere begeleiding van je miskraam.

Wanneer eerder contact opnemen?

Het is verstandig om in de volgende situaties contact met je verloskundige of arts op te nemen:

  • Hevig bloedverlies (langdurig en meer dan een menstruatie).
  • Bij klachten van duizeligheid, sterretjes zien of flauwvallen.
  • Bij langdurig aanhouden van buikpijn en/ of bloedverlies. Dit kan een aanwijzing zijn voor een incomplete miskraam.
  • Als je koorts krijgt (temperatuur van 38° graden of hoger).

Wil je meer informatie? Je mag al je vragen aan ons stellen.
Op internet kijken? Kijk op de site van de KNOV: De verloskundige over Miskraam.

Contact

Bevalling

Wil je je aanmelden of heb je een vraag?
Ga naar Contactpagina →

Nieuws

Wegwerkzaamheden

Wegwerkzaamheden Vanaf vandaag 18 maart tot vrijdag 22 maart is de Laan naar Emiclaer afgesloten ivm wegwerkzaamheden. De praktijk is …

Ramadan

Ramadan Ramadan is de belangrijkste maand in de islamitische kalender. Vasten tussen zonsopgang en zonsondergang is voorgeschreven voor iedere gezonde …

Dienstdoende verloskundige 8 maart

Dienstdoende verloskundige 8 maart In verband met een uitje van ons gehele team. Zal verloskundige Annemarie van verloskundigenpraktijk Pala voor …