Hielprik en gehoortest


Verloskundigen Amersfoort Folder Screening bij pasgeborenen Hielprik Gehoorscreening RIVM

Wanneer er bij het gemeentehuis aangifte van geboorte is gedaan, gaat er via de gemeente een seintje naar de wijkverpleegkundige in jullie buurt. De wijkverpleegkundige, onderdeel van het consultatiebureau, zal tussen de 4e en 7e dag na de geboorte bij jullie thuis langs komen voor de hielprik en gehoortest. Wanneer je kindje in het ziekenhuis ligt, zal de hielprik daar verricht worden. De gehoortest zal dan later plaatsvinden.

Hielprik

Iedere pasgeborene in Nederland krijgt een hielprik aangeboden. Hierbij worden enkele druppels bloed afgenomen via een klein prikje in de hiel. In een laboratorium wordt het bloed onderzocht op de 17 zeldzame, maar ernstige aandoeningen. Deze aandoeningen zijn niet te genezen. Maar vroegtijdige opsporing kunnen de gevolgen van deze aandoeningen wel voorkomen of beperken. Met behulp van bijvoorbeeld een dieet of medicijnen kan je kindje dan behandeld worden. Het is daarom belangrijk voor de gezondheid van je kind dat je meedoet aan de hielprik.

Dragerschap
Sinds begin 2011 wordt er ook gekeken naar dragerschap van 2 verschillende ziektes. Dragers hebben de ziekte zelf niet en kunnen de ziekte ook nooit krijgen. Uit de screening kan blijken dat uw kind drager is van sikkelcelziekte of taaislijmziekte (cystic fibrosis). Dit betekent dat één of beide ouders óók drager is van sikkelcelziekte of taaislijmziekte. Dat kan gevolgen hebben voor je eventuele volgende zwangerschap. Het feit dat je kind drager is van sikkelcelziekte of taaislijmziekte kan ook van belang zijn voor andere familieleden, omdat ook zij drager kunnen zijn. De hielprik vindt alle dragers van sikkelcelziekte. Bij taaislijmziekte wordt slechts een klein deel van de dragers gevonden.

Heeft u bezwaar tegen het ontvangen van informatie over dragerschap bij uw kind? Geeft u dit dan aan bij degene die de hielprik uitvoert. De screener vraagt u dan uw paraaf te zetten op de hielprikkaart.

Uitslag
Geen bericht is goed bericht. Je wordt alleen gebeld wanneer er na onderzoek aanwijzingen op afwijkingen zijn. Hoewel de testmethoden van de hielprik goed zijn, is de uitslag niet 100% betrouwbaar. Bij afwijkende bevindingen wordt je kindje standaard opnieuw geprikt. Over de uitslag van een tweede hielprik krijg je altijd bericht, dus ook als deze goed is.

Kijk voor meer informatie over de hielprik en de aandoeningen waarop getest word op de website van het RIVM.

Gehoorscreening

Bij de gehoorscreening worden beide oren gecontroleerd, om te testen of jullie kindje goed kan horen. De gehoorscreening test hiermee indirect of het gehoor voldoende is voor een normale taal- en spraakontwikkeling op latere leeftijd. Zonder goed gehoor leert een kindje namelijk niet goed luisteren en praten. Hoe eerder een slecht gehoor wordt ontdekt, hoe eerder uw baby kan worden behandeld.

De gehoorscreening is pijnloos, duurt vaak maar enkele minuten en de uitslag krijg je direct.

Water of oorsmeer in het oortje, of teveel omgevingsgeluiden kan de gehoorscreening doen mislukken. Er wordt dan een afspraak gemaakt voor een tweede screening.

Kijk voor meer informatie over de gehoorscreening op de website van het RIVM.

Contact

Kraambed

Wil je je aanmelden of heb je een vraag?
Ga naar Contactpagina →

Nieuws

Wegwerkzaamheden

Wegwerkzaamheden Vanaf vandaag 18 maart tot vrijdag 22 maart is de Laan naar Emiclaer afgesloten ivm wegwerkzaamheden. De praktijk is …

Ramadan

Ramadan Ramadan is de belangrijkste maand in de islamitische kalender. Vasten tussen zonsopgang en zonsondergang is voorgeschreven voor iedere gezonde …

Dienstdoende verloskundige 8 maart

Dienstdoende verloskundige 8 maart In verband met een uitje van ons gehele team. Zal verloskundige Annemarie van verloskundigenpraktijk Pala voor …