Wanneer bellen?


Iedere vrouw bevalt anders, dus echte regels kunnen we (helaas) niet geven.

Onderstaand verhaal geldt voor bevallingen die beginnen tussen de 37 en 42 weken.

Let op: Als je minder dan 37 weken zwanger bent en je hebt weeën, vruchtwaterverlies of bloedverlies, bel dan direct het dienstnummer. Het kan zijn dat je baby te vroeg geboren wordt en extra ondersteuning nodig heeft.

Bellen met dienstdoende verloskundige:

06 – 51 42 84 77

(Wij kunnen geen sms ontvangen)

Als je naar de dienstdoende verloskundige belt, kan het zijn dat je ons wakker belt. Dit is niet erg, maar bel ons ’s nachts alleen als je ons nodig hebt en niet om wat door te geven.

Graag hebben wij de zwangere zelf aan de telefoon; zij kan het beste beschrijven wat zij voelt en hoe het met haar gaat.

VOORWEEËN

In de laatste dagen voor de bevalling kun je steeds vaker samentrekkingen van je baarmoeder gaan voelen. Als je al een keer bent bevallen, kunnen deze samentrekkingen al een paar weken voor de bevalling voorkomen. Op een gegeven moment kunnen deze sterker worden, komt er wat meer regelmaat in en gaan ze over in voorweeën.

Voorweeën kunnen een zwaar gevoel geven in je buik, onderrug en bekkenbodem. Ze kunnen soms zelfs regelmatig komen, bijvoorbeeld elke 10-15 minuten en pijnlijk zijn. Voorweeën geven echter nog niet het begin van de bevalling aan. Je baarmoedermond wordt meestal wel iets zachter en soepeler door de voorweeën, maar er ontstaat nog geen ontsluiting. Dat gebeurt pas bij de ontsluitingsweeën.

Als de tijd tussen de voorweeën nog onregelmatig is en ze duren nog kort, dan is het raadzaam zoveel mogelijk te rusten. Zo kun je je krachten sparen. Een warm bad of een douche kunnen nu heel erg fijn zijn: je buik kan zich door de warmte beter ontspannen. Vaak zakken de voorweeën hiermee weer af.

Verder kan het helpen om overdag gewoon door te gaan met je dagelijkse bezigheden. Is het ’s avonds of ’s nachts, dan kun je proberen te slapen. De bevalling kan namelijk nog wel een tijdje op zich laten wachten.

WEEËN

Bij de meeste vrouwen begint een bevalling met weeën.

Weeën zijn zeer pijnlijke samentrekkingen van je baarmoeder. De meeste vrouwen voelen weeën in hun (onder)buik, maar je kunt ze ook voelen in je benen en (onder)rug. Weeën die ontsluiting van de baarmoedermond geven, komen vaak en zeer regelmatig en houden meestal een minuut aan.

  • Ga je van je eerste kind bevallen, gaan we er vanuit dat onsluitingsweeën beginnen als je minimaal een uur lang regelmatige en pijnlijke weeën hebt om de 3-4 minuten die één minuut aanhouden en toenemen in kracht.
  • Ga je van je volgende kind bevallen, gaan we er vanuit dat ontsluitingsweeën beginnen als je weeën om de 4-5 minuten die één minuut aanhouden en je moeite moet doen om ze op te vangen.

GEBROKEN VLIEZEN

Soms begint een bevalling ook door het breken van je vliezen.

Hoe weet  je of je vruchtwater verliest? Vruchtwater kan je niet ophouden zoals urine. Meestal is het helder van kleur en ruikt het zoetig.

Maak je geen zorgen over je kindje: het ligt niet ineens droog in je buik. De placenta blijft namelijk vruchtwater maken. Bovendien verlies je niet in één keer al je vruchtwater, maar gaat het met kleine beetjes.

Meestal komen de weeën na het breken van de vliezen binnen 24 uur op gang. We kunnen dan ook rustig afwachten tot dit gebeurt. Wel is het belangrijk dat je naar de kleur van het vruchtwater kijkt als je vliezen zijn gebroken.

Is het vruchtwater groen of bruin, dan heeft je kindje in het vruchtwater gepoept. Je belt ons dan dag én nacht direct. Vaak betekent dit dat de darmen van je kindje rijp zijn, maar soms kan het betekenen dat je kindje het op enig moment benauwd heeft gehad in je buik. Daarom willen we het meteen weten als je vliezen breken en je vruchtwater groen of bruin is. Je moet dan in het ziekenhuis onder begeleiding van een medisch verloskundige bevallen: daar kan de hartslag van het kindje namelijk continu worden bekeken.

Is het vruchtwater helder, wit of roze. Dan hoef je ons niet direct te bellen. Je kunt een kraamverband uit het kraampakket in je onderbroek doen, weer gaan slapen en ons de volgende ochtend bellen. Mocht je in de tussentijd weeën krijgen, dan wordt je daar vanzelf van wakker en bel je eventueel eerder.

BLOEDVERLIES

Het is normaal als je aan het eind van de zwangerschap een beetje bloederig slijm verliest. De bevalling kan dan nog wel enkele dagen tot weken op zich laten wachten. Verlies je helderrood bloed dat er niet slijmachtig uitziet of meer is dan een menstruatie, dan is het beter om ons te bellen.

ONGERUST

Je mag ons ALTIJD bellen als je ongerust bent. Soms zullen we je telefonisch al gerust kunnen stellen. Ook kan het zijn dat we een controle thuis of op de praktijk noodzakelijk vinden.

SAMENGEVAT

Bel als je ons nodig hebt bij:

Krachtige weeën:

  • Bij je eerste kind: minimaal een uur lang regelmatige en pijnlijke weeën om de 3-4 minuten die één minuut aanhouden en toenemen in kracht.
  • Bij je volgende kind: weeën om de 4-5 minuten die één minuut aanhouden en je moeite moet doen om ze op te vangen.
    .

Vruchtwaterverlies:

  • Helder -> in de loop van de dag.
  • Groen of bruin -> direct.
  • Als het hoofdje van je kind niet is ingedaald -> direct.
    .

Bloedverlies:

  • Ruim bloedverlies, meer dan een menstruatie.

ROOSTER

Wil je weten wie er wanneer de telefoon opneemt? Kijk op het rooster te vinden onderaan deze pagina.

NB

Maak je huis klaar voor een bevalling, of je nu thuis of in het ziekenhuis wil bevallen. Een bevalling begint altijd thuis. Om goed voor je te kunnen zorgen, is het voor ons belangrijk dat je bed op tijd op klossen staat (80 cm hoog) en dat het kraampakket in de buurt staat (graag in de doos laten zitten).

Daarnaast is het in geval van nood belangrijk dat de ambulancedienst je kan bereiken. Dit betekent dat je bevalling thuis op de begane grond of op de eerste etage van de woning mag zijn.

Contact

bevalling

Wil je je aanmelden of heb je een vraag?
Ga naar Contactpagina →

Nieuws

Wegwerkzaamheden

Wegwerkzaamheden Vanaf vandaag 18 maart tot vrijdag 22 maart is de Laan naar Emiclaer afgesloten ivm wegwerkzaamheden. De praktijk is …

Ramadan

Ramadan Ramadan is de belangrijkste maand in de islamitische kalender. Vasten tussen zonsopgang en zonsondergang is voorgeschreven voor iedere gezonde …

Dienstdoende verloskundige 8 maart

Dienstdoende verloskundige 8 maart In verband met een uitje van ons gehele team. Zal verloskundige Annemarie van verloskundigenpraktijk Pala voor …